Latest topics
» Prva simpatija se ne zaboravlja, koliko godina ste imali ?
ned lis 21, 2012 10:04 pm by Fenix

» Dečki, koja se vama ženska imena sviđaju?
ned vel 12, 2012 12:13 pm by Portalinjo

» Predstavite se...
ned vel 12, 2012 12:06 pm by Portalinjo

» Preporuka za kozmetički salon,
sri sij 19, 2011 6:35 pm by BelindaR

» Doček nove godine 2011 u Parizu
ned lis 03, 2010 11:34 am by Fenix

» PONUDA - web design ... apartmani, obrti, firme, restorant...i
sri oľu 10, 2010 2:24 pm by Fenix

» Više namjenska mast za liječenje psorijaze, dermatitisa, ekcema
sri sij 20, 2010 5:27 pm by Fenix

» Da li bi prije koristili flash stranice ili html ?
sri sij 20, 2010 5:18 pm by Fenix

» Svinjska gripa
ned stu 22, 2009 10:50 am by Fenix

Online
Ukupno je: 2 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 2 gostiju.

/

[ View the whole list ]


Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 34, dana uto oľu 02, 2010 12:57 am.
Linkovi







Web dizajn

TV Program
Statistics
Registriranih korisnika/ca: 28.
Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: meggirly.

Ukupno postova: 286. in 156 subjects
Vremenska prognoza
Novosti
Login

Zaboravih zaporku

listopad 2017
ponutosričetpetsubned
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Calendar Calendar

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 



Ulje Kantariona (Gospina trava) ili Nevena

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Ulje Kantariona (Gospina trava) ili Nevena

Postaj by Fenix on ned sij 04, 2009 10:48 am

Izrada ulja tj Kantarionovog ulja je vrlo jednostavna. Uberete buket cvijeta kantariona, u slučaju sa Nevenom samo cvijetove ujutro) u čisto maslinovo ulje nasjeckate svijetove, mislim na Kantarion...može tegla od marmelade. Nagurajte da bude puna cvijetova.
Zatvorite teglu i pustite da odstoji na suncu 30 dana (ja i više puštam).

Procijedite kroz gazu i ulje je gotov. Ulijte u tamniju bocu i čivajte na tamnijem mjestu.
U ulja možete ukapati par kapi eteričnog ulja Lavande.

Ulje je odlično za opekline, rane i općenito za njegu oštečene kože.

Kantarion - Gospina trava

Kantarion, gospina ili bogorodičina trava, krvavac, gorac, gorčac, (lat.- Hypericum perforatum L.) trajna je biljka visine 30 do 70 cm a raste posvuda: na krčevima, rubovima šuma, sunčanim livadama, tratinama, napuštenim njivama i drugdje. Karakterističnih je listova protkanih mnogobrojnim prozirnim točkicama ( žlijezde napunjene eteričnim uljem ) tako da izgledaju fino izbušeni pa otuda i ime biljci. Na vrhu stabljike cvatu lijepi žuti cvjetovi i s po pet listića ( latica ). Trljanjem cvjetovi ispuštaju krvavo-crveni sok. Biljka cvate čitavo ljeto, najviše u srpnju, a ljekoviti dijelovi nalaze se na gornjoj polovini biljke u cvatu. Za pripremu oni se suše na sjenovitim mjestima i kasnije koriste u ljekovitim pripravcima: eterskom ulju, čaju, vinu i tinkturi. Ljekovitost biljke opisana je već u starom ( Dioskurid, plinije sekund, Galen ) i srednjem vijeku (paracelsus, Kneipp, Flamm, Madaus, Eckstein ).

SASTAV

Mnogobrojne su ljekovite i djelotvorne tvari u gospinoj travi: etersko ulje, ugljikohidrati, bjelančevine, pektinska i miristinska kiselina, vitamin C, gorka tvar, tanin (9-11%), smola, antocijan, crvene boje hiperin i hipericin, karoten, flavonoidi, kolin, fitoserin i tragovi alkaloida. Etersko ulje, izrazito crvene boje, miriše na crnogorična ulja a sadrži kadinen, terpen, azulen i izovalerijansku kiselinu. Flavonoidi heterozidi sadrže hiperozid, rutozid i kvercitrozid.

NAČIN DJELOVANJA

Fenolski spojevi u kantarionu imaju višestruko djelovanje, a najvažnije je njihovo antibakterijsko i antiparazitno djelovanje. Djelatne tvari kantariona učinkovite su u ulju i do 2 godine uz uvjet da se čuvaju u tamnoj boci ili na tamnu mjestu. Njihovo djelovanje je višestruko – smiruju upalne procese, otekline kod povreda (udarci, uganuća, iščašenja…), hematome, umiruju bolove i grčevite spazme unutarnjih organa, čiste rane i krv, stežu rane, zaštićuju organizam od štetne radioaktivnosti, a ukoliko je organizam već ozračen tada tu radioaktivnost uklanjaju.

NAČIN PRIMJENE

Čajni uvarak pije se više puta na dan po uputama te kod mnogobrojnih upalnih i bolnih stanja ( oboljenja ) unutrašnjih organa. Kantarion ulje primjenjuje se lokalno (najviše za masaže, oblozi, kataplazme) i na usta (začin, lijek). Ulje se osobito preporuča u njezi i zaštiti kože koja je osjetljiva (suha, raspucana) te preventivno pri sunčanju.

INDIKACIJE

Na prvom su mjestu njega i zaštita kože u kozmetici i medicini (masaže, suha koža, ragade, ljuskava koža, zaštita od zračenja i sunčanja, prištevi, akne, čirevi, opekotine...). Zatim je korisna upotreba kod rana koje krvare; ozljeda mišića, hematoma, oteklina kod udaraca, uganuća i iščašenja; mnogobrojnih reumatskih oboljenja (upalni reumatizam; degenerativni reumatizam – artroze kralješnice, kukova, koljena, ramena; metabolički reumatizam – giht, te bolnih sindroma ramena i križa-lumbago).

Čaj je koristan kod liječenja upalno-bolnih sindroma dišnog, probavnog, mokraćnog i reprodukcijskog sustava te neuroza, glavobolja, nesanice i funkcionalnih srčanih smetnji.

avia.croadria

NEVEN - cvijet

Sadrži eterično ulje ,triterpenske glikozide,karotinoide,flavonoide i gorke tvari. Jača obrambene snage organizma,djeluje protiv upale i smiruje grčeve (kod ženskih tegoba,smetnji mokračnih puteva,bolesti jetre i žučnog mjehura).Kao oblog pospješuje zacjeljivanje rana ,granulaciju i sprečava upalu.


Terapijska primjena nevena (Calendula officinalis) potječe iz starog Egipta, odakle se proširila u Europu. Neven je bio poznat u svim antičkim kulturama kao ljekovita biljka za liječenje bolesti kože, probavnih organa, upalnih i infektivnih bolesti, kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, ali i kao začin i čarobna biljka.
Ime „calendula“ dobiva od latinske imenice „calendae“ (prvi dan u mjesecu), a povezuje se s tim što se cvjetovi otvaraju s izlaskom sunca a zatvaraju sa zalaskom. Inače, u narodu je neven poznat kao barometar za kišu: ako su cvjetovi u jutro zatvoreni tada će u toku dana sigurno padati kiša! Neven, čija je domovina južna Europa, uzgaja se posvuda u umjerenim područjima Europe, u vrtovima, a može se naći i "divlji" uz puteve i plotove. Srodan je s tratinčicom.
Ljekoviti sadržaj: kalendulin, karotinoidi, albumin, likopen, flavonoidi, organske kiseline: jabučna, salicilna, palmatinska, voloksantin, citroksantin, rubiksantin, smole, žuto mastilo, šećer, bjelančevine, encimi, guma, fitosterol, kalcij, sumpor, vitamin A-karotenoid, esencijalno ulje koje sadrži seskviterpenske okside. Droga između ostalog sadrži i puno triterpena: amirine, arnidiol, faradiol. Sadrži 2-5% saponozida.
Neven je, s pravom se može reći, “biljka kože”, jer nema kožne bolesti u kojoj neven ne može pomoći, rabili ga za vanjsku ili unutarnju primjenu i to u liječenju akni, bradavica, cista, čireva, ekcema, psorijaze i seboreje, hemoroida, herpes zostera, fistula, impetiga, kožnih upala, ljuštenja kože, masne kože lica, mastitisa, opeklina, osipa, raznih infekcija kože, urtikarije, rana (gnojnih rana), rana koje teško zarastaju, ugriza i uboda insekata itd.
Macerat nevena (dobiven maceriranjem u nekom biljnom ulju, hladno prešanom nerafiniranom, poput sezama, maslinovog ili makadamijinog ulja) je apsolutno prirodan kozmetik koji štiti i njeguje, kako mladu tako i zrelu kožu. Kožu omekšava, tonizira i vlaži, zbog čega je važan sastojak preparata za njegu kože tijela i ruku.
Neven dakle pomaže kod doslovno svih bolesti, nečistoća, rana i nezdravih stanja kože kao i kod bolesti limfe.
Neven u liječenju vanjskih i unutarnjih oboljenja djeluje tako da:
- pospješuje znojenje,
- pojačava izlučivanje mokraće,
- umiruje grčeve (crijeva, želuca i glatkih mišića),
- uravnotežuje mjesečni ciklus,
- liječi bolesti živaca,
- liječi bolesti unutarnjih organa želuca, jetre i žuči (žučne tegobe!),
- koristi se za razna ispiranja izvana i iznutra, kod povreda, upala i infekcija, dekubitusa i modrica,
- vrlo ljekovito djeluje u liječenju bolesti vena,
- djeluje antikancerozno i to kod rana kože, maternice, želuca i grla...
Za vanjsku uporabu neven koristimo u obliku uljnog macerata (alkoholni macerat se još naziva i tinktura) kod liječenja rana, opeklina i upalnih bolesti kože, ekcema i psorijaze, dekubitusa, modrica, sprečava nastanak ožiljaka itd. Uljni macerat nanosi se na kožu lokalno, najmanje dva puta na dan.
Znanstveno je dokazano da terpenski alkoholi i flavonoidi sadržani u nevenu uništavaju različite bakterije, viruse i gljivice, a osim toga sprječavaju upale.
Kod unutarnje primjene neven uzimamo kao infuz (čaj) ili kao tinkturu kod žučnih tegoba, bolnih grčeva, menstrualnih grčeva, čira na želucu ili dvanaesniku, te s ciljem diaforetičnog i diuretičkog djelovanja.
avatar
Fenix
Administrator
Administrator

Broj postova : 160
Age : 53
Lokacija : Istra
Raspoloženje :
Reputation : 0
Registration date : 30.12.2008

Korisnički profil http://cafffe.forumi.biz

[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.